24 juli 2013 – verloren reisdag, met dank aan de Navajo’s

24 juli – richting Grand Canyon

De route van Bryce naar Page en verder door naar de Grand Canyon gaat over route 89. Vruchtbare bossen, drogere landschappen en woestijnlandschappen wisselen elkaar af.

IMG_4137

Op de route naar Kanab, nog in Utah, stikt het van de autosloperijen. We zien hier auto’s uit de jaren ’50 waarvan we ons afvragen waarom niemand er de waarde van inziet.

We stoppen bij een antiekwinkel die er erg leuk uitziet maar waar echt alleen maar troep wordt verkocht.

IMG_4119IMG_4113

We zien langs deze route ongelooflijk veel oude vervoermiddelen: een oude camper als lokker voor een vervallen RV Park, een Karman Ghia die staat te verroesten (zonde!) en een hele trits T-Fords die onderweg zijn van de oost- naar de westkust.

IMG_4105

IMG_4125

IMG_4143

De geplande tussenstop bij Antelope Canyon -een van de meest fotogenieke plekken op aarde- wordt een fiasco. Dit is geen Amerikaans National Park, het ligt in het Navajo reservaat en deze Indianen hanteren hun eigen regels en entreeprijzen. Dat betekent in dit geval $ 104 voor ons gezin. Het is even slikken, maar als het de moeite waard is moet het maar. Helaas gaat het feest voor ons niet door: er is een verhoogd risico voor flash floods dus er worden even geen tours gegeven, en de entrance fee moet contant voldaan worden. In een land waar je alles met je credit card kunt betalen heb ik niet zo veel contant geld in mijn portemonnee zitten. Ik voeg de link maar even in, zodat duidelijk is wat we hier gemist hebben.  http://www.panoramio.com/photo/13195516

Deze weinig succesvolle tussenstop zal nog behoorlijke consequenties hebben. De weg die we vanaf Page naar de Grand Canyon moeten nemen, route 89, is na 18 mijl afgesloten. Er wordt een detour aangegeven die een behoorlijke extra afstand oplevert. De route (eerste de 98, dan de 160) voert midden door het Navajo reservaat.  http://discovernavajo.com/.  Alles wat we zien zijn vervallen nederzettinkjes in rode aarde. Er groeit niks en het is duidelijk dat deze native Americans niet de meest malse stukjes grond toebedeeld hebben gekregen.

IMG_4181

Als onze navigatie ons als toegift ook nog een afslag laat missen, geven we het op. We hebben inmiddels 150 mijl extra gereden en besluiten te overnachten op een KOA Campground in Flagstaff. http://koa.com/campgrounds/flagstaff/. De volgende dag zullen we weer een stuk omhoog moeten rijden om bij de Grand Canyon uit te komen. De camping is wel de eerste camping die wij als zodanig herkennen. Wel hook-ups (zij het zonder aansluiting op het riool) en drive-thru, maar ook veel bomen, wat hier een uitzondering is.

IMG_4184

Er staan opvallend veel vw-bussen op deze camping, een stuk of 8. Ze blijken de opmaat te vormen voor een grootse Volkswagenbijeenkomst die in het weekend zal plaatsvinden. Hier worden zo’n 120 Volkswagens verwacht. We worden bijgepraat door een medewerker van de camping, ook een trotse bezitter van een vw-bus. Deze bus, met 435.000 mijl op de teller en nog in de originele lak, kreeg de man splinternieuw als high school graduation gift in 1967. Wij vermoeden dat de man nooit op de universiteit terechtgekomen is. Zou dat de schuld van de bus zijn?

IMG_4187

IMG_4194

Vanmorgen zijn we dan eindelijk vertrokken richting Grand Canyon. Ook hier weer een fatsoenlijk RV Park met full hook-ups. Vanmiddag hebben we besteed aan het boeken van 3 uur durende toer met een roze jeep voor morgen, en het bekijken van een iMax-film over de Grand Canyon. Het is duidelijk dat het instabiele weer nog niet op zijn retour is, want dit is wat we op het laatste deel van de route tegenkwamen.

IMG_4200

Advertenties

3 Reacties op “24 juli 2013 – verloren reisdag, met dank aan de Navajo’s

  1. Jeetje Winde, wat een gedoe zeg. Wij zitten nu in Page, ook Navajo gebied dus. Morgen vertekken we richting Sedona en moeten we ook de detour ondergaan 😦 hopelijk hebben jullie na deze tegenslagen weer een paar mooie dagen achter de rug. Het weer is minder he… Blijf genieten! Xx Chistiana en Sebastiaan

    • ha christiana, het was inderdaad zeer de moeite waard allemaal. ik heb mijn blog bijgewerkt maar nog niet geüpload. slechte internetverbinding, net als jullie begrijp ik nu. grand canyon is fantastisch. neem iig de rode route met de shuttle bus. ik probeer zsm blog te updaten. have fun!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s