28 juli 2013 – Grand Canyon gedaan, op weg naar Yosemite

De afgelopen 300 en de komende 500 mijl is dit ons uitzicht.

Afbeelding

Mojave Desert, met dreigend onweer en regen

We rijden door de Mojave Desert naar Bishop en willen via de oostkant Yosemite NP binnenrijden. Met genoeg water en benzine, de airco aan en Bob Dylan en The Doors uit de speakers is dat goed te doen. Het landschap doet sterk denken aan ´Gaten´, een jeugdboek van Louis Sachar. Het boek is leuk verfilmd, met Sigourney Weaver en Jon Voight in de hoofdrollen. We zijn gisteren afgezakt via de 64  naar de Interstate 40 om via Kingman naar Needles te rijden, waar we hebben overnacht op Pirate Cove Resort & Marina aan Colorado River. Bijna net zo warm als Lake Havasu aan het begin van dit rondje, en net zo oninteressant. Wat je ziet zijn gezette tot dikke Amerikanen die hier hun weekend of vakantie doorbrengen. Ze hebben allemaal iets wat vaart en er staat in de ‘Colorado inlet’ zelfs een watervliegtuig geparkeerd. Met deze temperaturen kun je ook alleen maar op het water zijn. Weer vragen we ons af wat deze mensen bezielt om hun vertier midden in de woestijn te zoeken.

Wat aan deze tussenstop voorafging is natuurlijk veel interessanter. We zijn na onze noodgedwongen tussenstop in Flagstaff toch nog aangekomen in Grand Canyon NP. We strijken neer in Tusayan, een oud Indianendorp voor de south entrance van het park. Het RV Park stelt niet veel voor en we komen er pas een dag later achter dat er ook een rv park in het park zelf in, ook met full hook-ups maar voor een stuk minder geld dan waar wij zitten.

Afbeelding

Het kantoor van het Tusayan RV Park, Grand Canyon

Zoals gezegd bekijken we na aankomst in Tusayan eerst een iMax film over de Grand Canyon. De film laat op spectaculaire wijze zien hoe de indianen onder de canyon aan de oevers van de Colorado leefden, hoe de Spanjaarden de kloof ontdekten in 1540 en er niet in konden afdalen en hoe ene Powell (niet Lord Baden) er in 1869 in geslaagd is de hele rivier af te zakken. Deze expeditie heeft Powell slechts een boot en een paar man gekost. Hoe matig het acteerwerk in deze film van 30 minuten ook is, de beelden zijn echt ongelooflijk spectaculair. Je wordt als het ware meegetrokken in de stroomversnellingen; als de boot kopje onder gaat krijg je het zelf ook benauwd en ben je blij als je weer met je hoofd boven water bent. Je vliegt ook echt mee de  kloof in en je scheert vlak over het water. Even krijg ik spijt dat we een rondrit hebben geboekt in een ‘Pink Jeep’ in plaats van een helicoptervlucht. Als we horen dat helicopters alleen maar een lusje mogen maken over de west- en oostrim en de kloof niet meer in mogen, is dat een hele opluchting. Er gebeurden te veel ongelukken en rafters klaagden over  ‘noise pollution’. Ik kan me er iets bij voorstellen.

De Pink Jeep-tour met gids Keith is een geweldige ervaring.

Afbeelding Onze Pink Jeep

We vinden het tot nu toe de meest interessante tocht van de vakantie. We vertrekken om 9.30 uur, omdat ’s middags de ‘showers’ komen opzetten. Keith is een heerlijk nuchtere Amerikaan (echt, ze bestaan!) die enorm veel weet over dit gebied. We bezoeken de westkant (de west rim) en zelfs de jongens luisteren geboeid naar Keiths verhalen over ponderosa’s en pijnbomen die hoger worden naarmate je meer boven de zeespiegel zit, simpelweg omdat het daar vaker regent, jeneverbesstruiken die maar zo’n 2,5 meter hoog worden maar wel honderden jaren oud kunnen zijn, hoe eekhoorns de grootste bedreiging vormen voor de canyon omdat ze zo veel ziektes overbrengen en honderden mensen per jaar bijten, hoe belangrijk de pijnbomen nog steeds zijn voor de indianen (ze geven maar eens in de zeven jaar vruchten!) omdat de pitten een enorme natuurlijke bron van proteïnen zijn…

IMG_4296Two Trees, omdat op dit punt precies 2 bomen staan: een pijnboom en een ponderosa

.. de thunderstorms die zo veel bosbranden veroorzaken… Hoe enthousiast Keith ook vertelt over dit gebied, hij heeft het niet zo op zijn eigen land: ‘I’d leave at the first breath if I could’. Hij had zelfs al een aanstelling bij een bedrijf in Canada maar kreeg de noodzakelijke borgstelling op het laatste moment niet voor elkaar. Wat hem stoort is onder andere de manier waarop Amerikanen met energie omgaan: zonne-energie die niet benut wordt, auto’s die niet zuiniger worden gemaakt, de miljoenen liters water die verbruikt worden op plekken waar eigenlijk geen mensen zouden moeten wonen (bijvoorbeeld Las Vegas). Dit heet het recht van Amerikanen om water te verspillen. Tussendoor vertelt hij over zijn geliefde canyon, die de indianen in 1540 aan de Spanjaarden lieten zien. De plek hadden ze zorgvuldig gekozen; het was het enige punt vanwaar je met geen mogelijkheid naar beneden kon afdalen. De drie uur met Keith vliegen om. We hadden de hele dag wel met hem willen doorbrengen en het is alsof we afscheid nemen van een goede vriend. Hier nog een paar foto’s die we maakten tijdens de tocht.

IMG_4238

IMG_4293

Na een lunch bij de camper is het tijd om de south rim te bezoeken met de park shuttle. We nemen de paarse lijn naar het visitors centre in het park zelf en stappen dan op de blue line die een rondje rijdt door Grand Canyon Village. Dit is een echt dorp, inclusief een medical centre, school, general store en treinstation. Er wonen dan ook zo’n 2 á 3.000 mensen permanent en al deze mensen zijn op de een of andere manier verbonden aan het park, omdat ze er bijvoorbeeld werken, onderzoek doen of les geven (zouden ze nog een Nederlandse juf nodig hebben?) Het blauwe rondje wordt noodgedwongen wat opgerekt, omdat er een heuse flash flood komt opzetten.

IMG_4314

Juli en augustus zijn echt de regenmaanden in dit gebied!

De rode lijn, die een deel van de south rim volgt, is zelfs afgesloten. Gelukkig gaat hij na een uurtje weer open en stappen we in en uit de bus om foto’s te maken op de mooiste plekken van de canyon. Wat is dit prachtig! Het is heel moeilijk om te kiezen uit de vele foto’s die we hier gemaakt hebben, maar hier zijn er een paar.

IMG_4392 IMG_4376 IMG_4360

Vannacht dus geslapen in het bloedhete Moabi Regional Park en vandaag is het woestijn, woestijn en nog eens woestijn.

IMG_4518

Bij Ash Fork verlaten we de Interstate 40 om een stuk ‘historic Route 66’ te rijden. We komen door Seligman, het enige dorp dat de bypass die I 40 heet overleefd lijkt te hebben. De winkels liggen vol met route 66 parafernalia en de straten staan vol geparkeerd met oude auto’s. Het is leuk, ondanks dat je weet dat dit een tourist trap van jewelste is.

IMG_4487 IMG_4458

Na een aantal ‘dorpen’, her en der verspreide trailerparks zijn het meer, zijn we zelfs klaar met de route 66. We draaien we de I 40 weer op en volgen voorbij Barstow de 395 naar het noorden. Aan de woestijn komt geen einde. En ook hier flash floods; de modder wordt van de weg af geschoven met wat nog het meeste weg heeft van een sneeuwschuiver.

IMG_4534

Links van ons liggen inmiddels Sequoia National Forest en Kings Canyon National Park. We slaan ze over –ik heb er alle vertrouwen in dat ze bereid zijn te wachten op ons volgende bezoek- en gaan rechtstreeks naar Yosemite. Als we door het plaatsje Lone Pine rijden, vallen de winkels op die gespecialiseerd zijn in hiking- en klimuitrustingen. Links zien we enorme toppen opdoemen. Dit is Mount Whitney, 4.420 meter hoog. Je rijdt door de woestijn en kijkt tegen een gletsjer aan. Bizar.

Naarmate we noordelijker komen, wordt de grond toch iets vruchtbaarder. Nog steeds stukken woestijn, maar afgewisseld met vruchtbare lapjes grond die niet kunstmatig beregend lijken. We gaan op zoek naar een RV Park en een maaltijd..

Advertenties

2 Reacties op “28 juli 2013 – Grand Canyon gedaan, op weg naar Yosemite

  1. Super leuk om jullie ervaringen in en rondom GC te lezen. Wij zullen daar morgen en overmorgen zijn 🙂 geniet van Yosemite jullie, het is prachtig!! Groetjes van ons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s