2 augustus 2013 – San Francisco dag 1

1 augustus 2013 – We verlaten Yosemite Lakes RV park via hw 120. Na enige tijd houdt de Sierra Nevada abrupt op en gaat over in een oneindig saai en dor landschap. We raken zo langzamerhand gewend aan deze overgangen. Dan komt er weer wat leven in de brouwerij. Het gaat hier steeds meer op Europa lijken: Zuid-Europa qua landschap, Zweden qua bebouwing. Ossenbloedrode huizen. Dan hier en daar een voorzichtige wijnboomgaard en fruit. Héél véél fruit. Het wordt ter plekke langs de weg verkocht. En alles ‘organic’. Moeten de onregelmatig gevormde tomaten dat bewijzen? Die zien we in Griekenland ook, en daar staan de lege jerrycans met roundup er gewoon naast. Maar goed, we kopen twee plastic tassen vol groenten en fruit voor 7 dollar. Dit is zo goedkoop, dat ik 3 dollar in het fooienpotje stop. Voor de studie van het kleine zusje van de native American verkoper. Hoop ik. Het staat er wel op. Ik verwacht dat we dit landschap houden tot San Francisco, maar we krijgen nog een dorre toegift. Ik weet zeker dat het hier in het voorjaar gifgroen is.

IMG_4922

We zijn vanaf hw 120 en hw 205 op de 580 beland. San Francisco komt steeds dichterbij. We willen naar een RV Park ten noorden van de Golden Gate Brug en zijn van plan om vanaf de noordkant af te zakken. Bij Oakland gaat het mis. Als ik op de kaart kijk snap ik meteen wat dit betekent. Ik zeg niks maar geef de kaart door aan de jongens. Die kijken elkaar aan met de welbekende ‘wat moet dat mens nóu weer’-blik. Als de Bay Bridge ons zo ongeveer Van Ness Ave op spuugt en we linksaf slaan naar Lombard Street, begrijpen we allemaal dat we midden in de stad zitten en over de Golden Gate Bridge naar het noorden moeten. Wat ons hier ook onmiddellijk opvalt is de grote hoeveelheid mensen die in winterjassen lopen. Het is zomer mensen, waar sláát dit op!? Ik doe het raam open maar hoef mijn hand niet naar buiten te steken om het te begrijpen. Het is hier STEENKOUD. ‘The coldest winter I ever spent was a summer in San Francisco’. It’s the coolest thing Mark Twain never said. Het maakt niet uit van wie de quote is;  hij valt hier, in Lombard Street, op zijn plek.

IMG_4960

We rijden dus in een camper van 32 foot (dat is tien meter!) op Lombard Street, dat ik alleen maar ken van foto’s…met die leuke hortensia’s en die auto’s die op elkaar gestapeld lijken. Hier valt het mee en voor we het weten staan we voor de tollgate van de GGB. Het gele bord met de tekst ‘trucks, rv’s, buses, wide lanes’ zie ik wel, maar ik verbind er geen passende actie aan. Het hing boven de twee rechter rijstroken. Wij staan voor een tolpoort ergens in het midden en ik hoor: ‘dit gaat nooit passen’. We moeten achteruit rijden, tegen het verkeer in, en de camper over 3 rijstroken heen naar rechts manoeuvreren. Bij de bushalte staan verschillende mensen ‘meelevend’ te lachen. Die bushalte sla ik wel goed op.

Het eerste RV park dat we proberen heet Golden Gate Trailer Park en net als de naam doet vermoeden wonen hier meer mensen dan dat er gerecreëerd wordt. De rv’s staan er hutje-mutje. Het park heeft een U-vorm; we gaan er bij de rechterpoot in en bij de linkerpoot weer uit. Het volgende park, Marin RV Park zit vol. De eigenaar verwijst ons terug naar Golden Gate. Na enig zoeken vinden we een RV die ook als kantoor dienst doet. De eigenaar is er niet, maar er hangt een overzichtje met plekken die vrij zijn. De grootste is 24 foot, zo’n zeven meter. Als ik visualiseer hoe dat eruit moet zien met onze camper, moet ik lachen. We rijden door. Het eerstvolgende RV park dat we tegenkomen ligt in Novato, zo’n 40 kilometer verderop. Da’s best ver. We besluiten voor een paar tientjes per dag een auto te huren die we de volgende ochtend kunnen afhalen, en gaan uit eten bij een Indiaas Restaurant in het bruisende hart van de stad. Het meest spectaculaire aan het centrum van Novato, op de hoek van Main en Olive, zijn de vogelgeluiden die je hoort als je de voetgangersoversteekknop indrukt bij het verkeerslicht. Dan weet je het wel. Als we met onze creditcard willen betalen, doemt er een nieuw probleem op. ‘Declined’, staat er op het bonnetje. Hier is iets goed mis. We betalen contant en komen, exclusief fooi, maar 4 dollar te kort. We hoeven niet af te wassen. Shame shame. Om een lang verhaal kort te maken: als we vrijdagochtend kunnen bellen met de bank is het inmiddels vrijdagavond, we weten nog net te regelen dat we contant geld kunnen opnemen met onze normale bankpas en vanaf maandag kunnen we onze creditcard pas weer gebruiken. En zonder creditcard kun je GEEN AUTO huren.

2 augustus 2013 – We gaan vrijdagmiddag met de bus naar San Francisco, een reis van bijna anderhalf uur. Door alle financiële stress van die ochtend zijn we een paar belangrijke dingen vergeten: het fototoestel en de reisgids. We hebben dus eigenlijk geen idee wat we moeten gaan doen. De chauffeur laat ons in het centrum uitstappen, we zoeken een leuk lunchtentje op en gaan dan een beetje shoppen.

IMAG1407 IMAG1408

Urban Outfitters…zucht…nog even geduld…. (http://www.nu.nl/lifestyle/2941119/urban-outfitters-komt-amsterdam.html)

We brengen er meer tijd door dan de bedoeling is en lopen een plein op waar het er gezellig uitziet. Het blijkt Union Square. Mijn beste vriendin Pauline is hier ook op vakantie. Ze was in LA toen wij daar aankwamen -maar op een heel andere plek- en ze is nu in San Francisco. Morgen vliegt ze terug. Het zou jammer zijn als we elkaar hier weer missen, dus we hebben contact via sms en whatsapp. We hoeven elkaar niet te zoeken; haar jongste zoon zit met zijn vader op een terras en herkent me als ik langs loop. Even later zitten we met zijn allen gezellig te borrelen. Wat is het heerlijk om haar hier te zien!

20130802_171801 bijgesneden

’s Avonds gaan we met zijn allen uit eten bij

E'Tutto Qua

E’Tutto Qua (Photo credit: michelleysbelly)

(http://www.etuttoqua.com/) op de grens van Chinatown en Little Italy. 20130802_211239

Het is geen mooie foto, maar ja..geen camera. Alleen een telefoon.

En dan moeten we met de bus terug naar Novato. Het loopt inmiddels tegen 23.30 uur. Als we staan te wachten op Market Street ziet het er heel wat minder prettig uit dan toen we er ’s middags uitstapten. Het publiek is ook beduidend anders: veel zwarten met een mentaal en/of alcoholprobleem. Ze zijn vast harmless maar maken wel een hoop lawaai. Ze schreeuwen naar elkaar en naar ons. Bovendien: op iedere straathoek zijn minstens twee bushaltes, maar we hebben geen idee waar de bus naar Novato precies stopt. We nemen een taxi en laten ons afzetten bij de tollgate van de Golden Gate, vlak bij dat grote gele bord. Met die tekst. TRUCKS, RV’S, BUSES. WIDE LANES. We weten zeker dat de bus naar Novato daar langskomt en zijn blij als we na een half uur mogen instappen. We zijn inmiddels aardig verkleumd geraakt in de mistige kou. De chauffeur passeert de tolpoort via de rechter rijstrook en brengt ons in een heerlijk warme bus naar Novato. We zien erg op tegen de toch wel lange wandeling van Main Street naar het RV Park maar de buschauffeur is zo aardig om ons zo ongeveer voor de deur af te zetten. Hier kan het openbaar vervoerpersoneel in Nederland nog heel wat van leren. We zijn om kwart over een thuis..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s