8 augustus 2013 – tot ziens San Francisco…

Zondag 4 augustus –  San Francisco dag 3

Vandaag gaan we met de camper de stad in. We hebben gisteravond voldoende plekken gezien bij de Golden Gate Bridge waar we hem neer kunnen zetten, maar het blijkt op deze zondagochtend toch drukker dan we dachten en we moeten behoorlijk wat moeite doen om het gevaarte kwijt te raken. Het fijne is wel dat we ons nu niet meer kunnen laten foppen door het weer; de eerste 2 dagen vertrokken we met mooi weer uit Novato om het richting San Francisco steeds mistiger en kouder te zien worden, nu kunnen we ter plekke bepalen wat voor kleding we aan moeten. We halen de fietsen van het slot en doen eerst het ‘verplichte nummer’, over de Golden Gate Brug.

20130804_133818

Dik ingepakt op de Golden Gate Brug

We rijden terug de stad in en zakken langzaam af naar de fietsverhuur (http://dylanstours.com/san-franisco-bike-rentals/). De steden in Amerika worden steeds meer biker-friendly. De fietspaden in San Francisco zijn knalgroen en goed herkenbaar, maar mijn kerels verkiezen natuurlijk de wegen waar je eigenlijk niet mag rijden -zoals de trambaan- en waaghalzen zich tussen de rijdende auto’s door, daarbij de kleur van de verkeerslichten uiteraard volkomen negerend. We komen heelhuids aan, lunchen in Little Italy en gaan dan lopend naar het beroemdste gedeelte van Lombard Street. De weg er naartoe is al zo steil dat je je afvraagt waarom er geen touwladder bijgeleverd wordt. Borden langs de kant van de weg geven aan hoe hier geparkeerd moet worden. Langs de stoeprand met de neus naar boven: wielen naar de straat gedraaid, met de neus naar beneden: wielen naar de stoep gedraaid. Op nog steilere stukken moet de auto op 90° ten opzichte van de stoep geparkeerd worden.

IMG_5058

steil..

IMG_5073

steiler..

IMG_4981bijgesneden

Lombard street – niet geschikt voor RV’s and (mini)buses

IMG_4997

Lombard Street, top down

We lopen verder richting Castro, want ik wil heel graag weten waar Harvey Milk zijn strijd voor gelijke burgerrechten heeft gestreden en waar hij in 1978 werd vermoord. Goede buurten en minder goede buurten wisselen elkaar af, soms hoef je er niet eens voor de hoek om. Ik fotografeer leuke dingen en minder leuke dingen. Je wasserette ‘The Missing Sock’ noemen lijkt van lef te getuigen, maar dit is een coin laundry en dan kun je toch echt alleen maar jezelf de schuld geven.

IMG_5001

 

Speciaal voor Marlies

IMG_5029

je eigen rolstoel als rollator gebruiken..

IMG_5081

Alcohol is NIET slecht voor je brein!

IMG_5043

De voorloper van mijn fiets

We lopen door het deel van Turk Street dat toebehoort aan daklozen en alcoholisten; de meeste zijn zwaar verwaarloosd en tandeloos. Het stikt hier van de shelters. Het graatmagere oude vrouwtje dat ons kromgebogen over een rollator tegemoet komt lopen heeft een blouse waar geen knoop meer aan zit. Het zicht op haar uitgezakte borsten, die bij iedere stap heen en weer zwaaien, maakt me verdrietig. Ik vind het mensonterend. Dit is de minder mooie kant van San Francisco.

Maar dan komen we via het Buena Vista Park in Ashbury Heights. Alle huizen zijn hier van hout en echt ongelooflijk mooi. Ik ben weer eens op een plek waar ik best zou kunnen wonen…

 IMG_5067

IMG_5064

IMG_5062

IMG_5055

Ashbury Heights

En dan: Castro. Hier wapperen de vlaggen van de GLBT, de gay, lesbian, bisexual and transgender society (http://www.glbthistory.org/). De homogemeenschap is hier nog springlevend, wij zijn slechts te gast.

IMG_5098

De naam van het restaurant veroorzaakt hier en daar toch wel een glimlachje …

Wie zich afvraagt waarom mensen in Castro hun seksuele geaardheid zo duidelijk uitdragen, moet de film Milk nog maar eens zien en kijken wat er nu in Rusland gebeurt. Blijkbaar is 35 jaar nog niet genoeg om ervoor te zorgen dat mensen gelijke rechten hebben, ongeacht geaardheid, huidskleur of komaf.

Foto’s onder: Castro

IMG_5091

IMG_5113

ingang Castro Theatre

IMG_5088

Castro Theatre

IMG_5089

IMG_5096

IMG_5092

IMG_5112

IMG_5106

Café Harvey’s, ter nagedachtenis aan Harvey Milk.

IMG_5108

Nóg een voorloper van mijn fiets!

Het is inmiddels donker en we nemen een taxi naar de camper. We hebben geen idee hoe ver we er vandaan zijn. Het blijkt één lange rechte weg van 8 kilometer naar beneden, dwars door Pacific Heights. Als je het gas er op houdt rij je zo de oceaan in. Dat doet onze chauffeur niet, hij komt keurig bij iedere ‘must stop’ tot stilstand, en dat zijn er nogal wat. We rijden terug naar Novato en zijn nog net op tijd om $ 20 af te leveren bij het Indiase restaurant waar we op de dag van aankomst onze rekening niet konden betalen.

Maandag 5 augustus – We pakken de boel tijdig op, doen boodschappen bij Trader Joe’s (http://www.traderjoes.com/)  en rijden naar het Vista Point bij de Golden Gate Bridge. Helaas weer mist…

IMG_5144 bewerkt

IMG_5139

IMG_5155

Een stopteken wordt nooit genegeerd, hoe langzaam de voetganger ook….

We nemen de Pacifica/hw 1 naar Santa Cruz en passeren plaatsjes met tot de verbeelding sprekende namen als Pillar Point Bluff, Half Moon Bay en Pomponio State Beach. Wie denkt dat Amerika in dit gedeelte dicht bevolkt is, moet deze weg beslist een keer rijden. Kilometers lange stranden -ongetwijfeld leeg vanwege het koude weer- en om iedere bocht een nieuw vergezicht. Het is hier schitterend.

IMG_5175

Langs de Pacifica

IMG_5178

Langs de Pacifica

We rijden door tot Santa Cruz en gaan op zoek naar een camping. Het Santa Vida RV Park is de eerste camping in deze vakantie waar we niet willen staan. De mensen die ons tegemoet komen zijn te aardig, er staat een groot bord bij de ingang dat de aanwezigheid van een kapel promoot en volgens hetzelfde bord kun je er ook trouwen. Dit is foute boel. We rijden door tot de Santa Cruz/Monterey Bay KOA Camping. Dit is meer een camping voor mensen met kleine kinderen. Er is echt NIETS te doen, hij ligt niet aan het strand en is duur ($ 95 per nacht). Goed voor een nachtje.

We vullen de groenten -die we bij dat fruitstalletje ruim voor San Francisco hebben gekocht- met lekkere prutjes, verpakken ze in aluminiumfolie en leggen ze op de barbecue.

IMG_5198

Op iedere kampeerplek een grote picknicktafel en je eigen bbq.

De volgende ochtend gaan we naar Monterey, waar het zee-aquarium op het programma staat. Wordt vervolgd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s